Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kuruldu. Bu belediyeler birliği, dünyada Yavaş Hareketi olarak bilinen hareketin de bir temsilcisi. Bu birliğe üye olmak isteyen belediyelerin 70’ten fazla kriteri sağlaması gerekiyor. Üye olduktan sonra da kriterleri sürdürebilmek önemli. Bu içeriğimizde Cittaslow akımı hakkında daha detaylı bilgi edinebilir ve Türkiye’deki sakin şehirlerin listesini öğrenebilirsiniz.
Cittaslow Nedir?
Cittaslow, 1999 yılında İtalya’da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliği. Şehir anlamına gelen ‘Citta’ ve yavaş anlamına gelen ‘Slow’ kelimelerinin birleşimiyle bu harekete Cittaslow adı verilmiş.
Hızlı modern hayatı eleştiren Yavaş Hareketinin bir parçası olan Cittaslow isimli belediyeler birliğine üye olmak için birçok kriterin yerine getirilmesi şartı var. Türkiye’de ise bu şartı sağlayan onlarca yer var ve bu yerlerin sayısı sürekli artıyor. Üstelik dünyanın ilk ve tek Cittaslow Metropolü 2021 yılında İzmir olmuştur.
Türkiye’deki Sakin Şehirler
Türkiye’de ‘Sakin Şehir’ unvanını almış birçok ilçe bulunuyor. Bunlar ise şimdilik şu şekilde:
Ahlat – Bitlis
Akyaka – Muğla
Arapgir – Malatya
Eğirdir – Isparta
Foça – İzmir
Gerze – Sinop
Gökçeada – Çanakkale
Göynük – Bolu
Güdül – Ankara
Halfeti – Şanlıurfa
İzmir
İznik – Bursa
Kemaliye – Erzincan
Köyceğiz – Muğla
Perşembe – Ordu
Seferihisar – İzmir
Şavşat – Artvin
Taraklı – Sakarya
Uzundere – Erzurum
Vize – Kırklareli
Yalvaç – Isparta
Yenipazar – Aydın
Bunlar arasında ilk ‘Sakin Şehir’ unvanını alan yer ise Seferihisar’dır.
Ahlat – Bitlis
Van Gölü’nün kuzeybatısındaki Ahlat, tarihiyle ve eşsiz dokusuyla gidenleri kendine hayran bırakıyor. İslam dünyasında ‘Kubbet’ül İslam’ olarak da bilinen Ahlat, gerek Van Gölü’nün kıyısında olmasının gerekse yıllık yağışın bolluğu sebebiyle yeşil ve gür bir bitki örtüsüne sahip.
Tarihi mezarlıkları ile ön plana çıkan Ahlat’a geldiğinizde gezmeniz gereken yerler ise şu şekilde:
Ahlat Selçuklu Mezarlığı
Ahlat Müzesi
Çifte Kümbetler
Bayındır Köprüsü
Akyaka – Muğla
Türkiye’nin en turistik yerlerinden biri Akyaka. Burası Azmak Nehrine ev sahipliği yapması yönünden de son derece dikkat çekici. Türkiye’nin sakin şehirleri arasında yer alan Akyaka, tatilcilerin gözdesi olmasıyla yaz aylarında oldukça kalabalık oluyor.
Akyaka’ya geldiğinizde mutlaka gezmeniz gereken yerler ise şu şekilde:
Akyaka Plajı
Azmak Deresi
Sakar Geçidi
Akyaka Seyir Terası
Arapgir – Malatya
Malatya’nın Sakin Şehir unvanlı ilçesi Arapgir, sanat değeri yüksek birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Birçoğu harap halde olsa da görmeye değer sayısız esere sahip olan Arapgir, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken Cittaslow şehirleri arasında.
Arapgir’e gelmişken gezmeniz gereken yerler ise şu şekilde:
Eskişehir Vadisi
Arapgir Merkezi
Serge Mahallesi
Eğirdir – Isparta
Isparta’ya 34 kilometre mesafedeki Eğirdir, Türkiye’nin en sakin şehirleri listesinde yer alıyor. Göl ve çevresinde birçok gezilecek yere sahip olan Eğirdir, gidenlerin hayran kaldığı yerlerden. Huzurlu, sakin bir tatil arayışında olanlar için Eğirdir en iyi seçenekler arasında.
Eğirdir’de gezmeniz gereken yerler şunlar:
Eğirdir Kalesi
Altınkum Plajı
Hızırbey Camii
Foça – İzmir
İzmir’e 69 kilometre mesafedeki Foça da Türkiye’nin en sakin şehirleri arasında. Aslında İzmir, başlı başına bir sakin şehir ancak birçok ilçesi özel olarak bu unvana sahip. Foça, huzurlu sokakları ve gezilecek turistik yerleri ile biliniyor. Burası Türkiye’nin en meşhur ilçelerinden ve yalnızca Türkiye’den değil dünyanın her yerinden turist ağırlıyor.
Foça’ya gelmişken gezmeniz gereken yerlerden birkaçı:
Foça Sahili
Sazlıka Plajı
Beş Kapılar Kalesi
Gerze – Sinop
Karadeniz’deki en turistik yerlerden biri Gerze. Kuzeyinde Karadeniz güneyinde Boyabat ve Durağan, doğusunda Dikmen batısında Sinop ile çevrili olan Gerze, il merkezine 39 kilometre mesafede yer alıyor. Türkiye’nin sakin şehirlerinden olan Gerze’ye geldiğinizde o sakinliğin ve huzurun kokusunu alabilirsiniz.
Gerze’ye geldiğinizde görmeniz gereken yerler şu şekilde:
Büyük Gerze Plajı
Yangın Evleri
İnaltı Mağaraları
İstefan Limanı
Gökçeada – Çanakkale
Gökçeada veya eski adı ile İmroz, Çanakkale’nin bir ilçesi ve aynı zamanda Türkiye’nin en büyük adası. Türkiye’nin ‘Sakin Şehir’ unvanlı yerleri arasında olması da en önemli özelliklerinden. Adanın batısındaki İncirburnu, Türkiye’nin en batı noktası. Plajları ve gezilecek yerleri ile Gökçeada, Sakin Şehirler listesinde ilk sıralarda yer alıyor.
Gökçeada’ya gelmişken görmeniz gereken yerler:
Kefalos Plajı
Aydıncık Plajı
Sualtı Milli Parkı
Göynük – Bolu
Bolu Göynük, ‘şeker fasulyesi’, ‘uğut marmelatı’, ‘tokalı örtüleri’ ve ‘tahta oymacılık eserleri’ ile ünlü bir yer. Türkiye’deki en sakin şehirler listesinde yer alıyor. İlçede 20. yüzyıl başlarına ait çok sayıda Türk evi bulunması burayı tarihi açıdan önemli kılıyor. Burada günümüze kadar ayakta kalabilmiş tarihî eserler ve yapılar var. Dolayısıyla Göynük’e geldiğinizde gezebileceğiniz çok sayıda yer bulunuyor.
Göynük’te mutlaka gezmeniz gereken yerler:
Sünnet Gölü Tabiat Parkı
Zafer Kulesi
Çubuk Gölü Tabiat Parkı
Güdül – Ankara
Sıradaki Sakin Şehir başkentten. Ankara’da yer alan Güdül, tarih öncesi çağlardan beri yerleşimin bulunduğu bir ilçe. İlçenin kuzeyinde ve Sorgun Köyü yöresinde bulunan orman alanı ile bu alan içerisinde yer alan gölet doğal zenginlikler arasında yer alıyor. Merkezdeki leblebi imalathanelerinden Türkiye’nin her yerine leblebi de gönderiliyor.
Güdül’de gezmeniz gereken yerler ise şu şekilde:
İnönü Mağaraları
Sorgun Göleti
Güdül Evleri
Tarihi Roma Hamamı
Halfeti – Şanlıurfa
Şanlıurfa’nın en önemli ilçelerinden olan Halfeti, Sakin Şehir unvanına sahip olması ile tanınıyor. Halfeti ilçesinin yüzde 80’i Birecik Barajı’nın yapımı ve evlerin su altında kalmasıyla birlikte, 15 kilometre uzaklıkta kurulan yeni yerleşim merkezine taşındı. Daha sonra Saklı Cennet olarak anılmaya başladı.
Halfeti’de gezilecek yerler:
Rumkale
Eski Halfeti
Savaşan Köyü
Asma Köprü
İzmir
Türkiye’nin en turistik şehirleri arasında İzmir hiç şüphesiz ilk sıralarda. Hatta kimine göre ilk sırada bile denebilir. Dünyanın ilk ve tek Cittaslow Metropolü 2021 yılında İzmir seçildi. İzmir; Foça ve Seferihisar ilçelerinin de Cittaslow unvanına sahip olması açısından son derece önemli bir yer. Türkiye’nin en kalabalık 3. şehri olan İzmir, ekonomik, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan önde geliyor.
Burası yatlar ve gemilerle çevrilmiş uzun ve dar bir körfezin başında yer alıyor. Türkiye’nin en büyük yedinci limanı da burada. Gezilecek sayısız turistik yere ev sahipliği yapan İzmir, mutlaka görmeniz gereken ve adının hakkını veren sakin şehirlerden.
İzmir’e gelmişken gezebileceğiniz birkaç yer:
Efes Müzesi
Saat Kulesi
Tarihi Asansör
Kadifekale Dağı
Kültürpark
İznik – Bursa
Bursa’nın bir ilçesi olan İznik de adının hakkını veren Sakin Şehir unvanlı yerlerden biri. Sayısız tarihi ve doğal oluşuma ev sahipliği yapması yönünden turizm açısından da çok değerli bir yer. İznik, Bursa’ya 76 kilometre mesafede yer alıyor ve ulaşımı kolay. Çevre illerden de bu Sakin Şehir’i görmeye kolayca gelebilirsiniz.
İznik’te gezmeniz gereken yerlerden birkaçı:
İznik Müzesi
Ayasofya Cami
Lefke Kapısı
Yeşil Cami
Kemaliye – Erzincan
Sakin Şehirler arasında yer alan Kemaliye, henüz tüm Türkiye tarafından yeterince tanınmıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeybatı sınırında ve Erzincan ilinin güneybatısında bulunan ilçe, Munzur dağlarının batısında kalan Karasu vadisinde kurulu bir yerleşim. Buranın nüfusu yaz aylarında mevcut nüfusun iki katına kadar çıkıyor ve bu artışta en büyük etken hiç şüphesiz doğa sporları.
Kemaliye’ye gelmişken gezebileceğiniz yerler şu şekilde:
Köyceğiz – Muğla
Muğla’nın en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri de Köyceğiz. Turizme katkılarıyla Köyceğiz son derece önemli. Burası dünyanın pek çok yerinden turisti ağırlıyor. Köyceğiz’in kıyı kesiminde Akdeniz iklimi, dağlık bölgelerde ise Karasal iklim görülüyor ve Türkiye’nin Rize’den sonra en çok yağış alan yerinin Köyceğiz olduğu da belirtiliyor.
Köyceğiz’de gezmeniz gereken yerlerden birkaçı şu şekilde:
Sığla Ormanı
Yuvarlakçay
Kaunos Antik Kenti
Kaya Mezarlar
Mudurnu – Bolu
Bolu’daki bir diğer sakin şehir Mudurnu. İl merkezine 52 km uzaklıktaki Mudurnu İlçesi eski Türk evleri bakımından önemli bir özelliğe sahip. İlçeye yeşil renk hakim. Doğasıyla gidenleri kendine hayran bırakan Mudurnu, 165 adet ev ve 8 cami, çeşme ve hamam olmak üzere toplam 173 adet mimari değeri yüksek yapı nedeniyle ‘Kentsel Sit Alanı’ ilan edilmiş.
Mudurnu’ya gelmişken gezebileceğiniz en önemli yerlerden bazıları:
Abant Gölü Tabiat Parkı
Sülüklü Göl Tabiat Parkı
Sarot Kaplıcası
Mudurnu Tarihi Evleri
Perşembe – Ordu
Karadeniz’in en turistik şehirlerinden bir diğeri de Perşembe. Vona Yarımadasında yer alıyor. Burası dünyanın sayılı sakin şehirlerinden biri. İl merkezine 13 kilometre mesafedeki Perşembe, birçok tarihi ve doğal oluşuma ev sahipliği yapıyor.
Perşembe’de gezebileceğiniz yerler:
Hoynat Adası
Yason Burnu ve Kilisesi
Çaka Plajı
Seferihisar – İzmir
Listenin en önemli şehirlerinden olan İzmir, Seferihisar ilçesiyle de Sakin Şehirler arasında yer alıyor. Hatta Seferihisar, Türkiye’de ilk sakin şehir olma unvanına sahip. Dolayısıyla bu yönüyle de son derece önemli. İlçenin kuzeyinde Urla, kuzeydoğusunda Güzelbahçe ve Karabağlar, doğusunda Menderes ilçeleri, güneyinde ve batısında Ege Denizi bulunuyor. Burası sayısız turistik yere sahip.
Seferihisar’a gelmişken gezebileceğiniz yerler şu şekilde:
Akkum Plajı
Teos Antik Kenti
Ekmeksiz Tabiat Parkı
Şavşat – Artvin
Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda, Artvin iline bağlı ilçe olan Şavşat, yemyeşil doğası ile dikkat çekiyor. Şavşat, doğuda Ardahan il merkezi ile Hanak İlçesi, kuzeydoğuda Posof İlçesi, güney ve güney batıda Ardanuç, batıda Artvin Merkez ve Borçka İlçesi, kuzeyden de Gürcistan Devleti ile çevrili. Burası yaylaları ve eşsiz doğal güzellikleri ile gidenleri kendine hayran bırakıyor.
Şavşat’a gelmişken gezebileceğiniz yerler şu şekilde:
Taraklı – Sakarya
Sakarya ilinin güneydoğusunda yer alan bir ilçe olan Taraklı, Türkiye’nin en sakin şehirlerinden biri. Bulunduğu konum itibarıyla doğusunda Bolu’nun Göynük ilçesine 28 km, batısında Geyve ilçesine 34 km, güneyinde Bilecik’in Gölpazarı ilçesine 30 km olmak üzere konumlanmış bir ilçe olan Taraklı, mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.
Taraklı’da gezmeniz gereken yerler şu şekilde:
Taraklı Sokakları
Çınar Ağacı
Yunus Paşa Camii
Uzundere – Erzurum
Doğu Anadolu’nun incisi Erzurum’da yer alan Uzundere, tarihi dokuların korunduğu bir yer. Her yıl binlerce turist, Uzundere’de yer alan tarihi ve doğal yapıları ziyaret ediyor. Türkiye’nin sakin şehirlerinden olan Uzundere, tarihsel açıdan da son derece önemli.
Uzundere’de mutlaka görmeniz gereken yerler ise şu şekilde:
Tortum Gölü
Öşki Kilisesi
Tarihi Uzundere Evleri
Vize – Kırklareli
Kırklareli’nin doğusunda, İstanbul’a 140 km uzaklıkta yer alan Vize, Kırklareli’nin en önemli ilçeleri arasında. Cittaslow denilen sakin şehir unvanı ile Türkiye’deki 10 ilçeden de birisi olan Vize, Avrupa’dan kopmamış Yunanistan ve Bulgaristan ile kültür, turist alışverişini sürekli devam ettiren bir Balkan ilçesi.
Vize’de mutlaka görmeniz gereken yerler şu şekilde:
Vize Kalesi
Balkaya Köyü
Aya Nikola Manastırı
Kıyıköy
Yalvaç – Isparta
Gül diyarı Isparta’nın en önemli ilçelerinden biri Yalvaç. Burası ‘Sakin Şehir’ unvanına sahip ve en gözde ve bilinen mekanlarından biri Tarihi Çınaraltı. İlçenin merkezinde bulunan bu çınar 1200 yıllarında dikilmiş ve 1992’de koruma altına alınmış.
Yalvaç’ta mutlaka gezmeniz gereken yerler şu şekilde:
Hoyran Gölü
Yalvaç Müzesi
Tarihi Çınar Ağacı
Yenipazar – Aydın
Biraz içeride bulunması sebebiyle Aydın Kültürü’nü korumuş olan, kendine has pide çeşitleriyle ünlü, Aydın’a bağlı bir ilçe olan Yenipazar, en sakin şehirler arasında yer alıyor. Yenipazar ilçesinin doğusunda Nazilli, Aydın ve Bozdoğan ilçeleri, kuzeyinde Sultanhisar ilçesi ve Atça beldesi, batısında Efeler ilçesi, güneyinde Çine ilçesi bulunuyor. Burası gezilecek çok sayıda yere sahip eşsiz bir Ege kasabası.
Yenipazar’da mutlaka görmeniz gereken yerler şu şekilde:
Yörük Ali Efe Müzesi
Beyler Kulesi
Alhan Hamamı
Yenipazar Aşağı Dip Gölü